Effect Of Calcium Propionate On Live Weight, Consumption And Carcass Of Lambs Fed On Alfalfa Hay (Medicago Sativa) [Efecto Del Propionato De Calcio En El Peso Vivo, Consumo Y Canal De Corderos Alimentados Con Heno De Alfalfa (Medicago Sativa)] Article uri icon

abstract

  • Calcium propionate (PrCa) is a hepatic gluconeogenic precursor in ruminants, but its use as an energy source in food it is questioned for its hypophagic effects. The objective of this study was to evaluate the addition of PrCa to diets with alfalfa hay (Medicago sativa) and molasses, on live weight, food consumption and carcass characteristics of lambs. The experimental design was completely randomized; treatments were four diets with 0 (control), 30, 35 and 40 g of PrCa per kg of dry matter that were randomly assigned to 32 (eight repetitions per treatment) Ramboulliet lambs (initial average live weight 28.1±2.1 kg). Data was analyzed with a mixed model (treatment as fixed and lamb as random) and means were compared with least squares means. The PrCa added to the diet replaced alfalfa hay. Evaluation lasted 42 d. Live weight, food consumption and feed conversion were not different (p>0.05) between the treatments. The yield of the cold and hot carcass was higher in lambs fed with 35 g PrCa, compared to the three other treatments (p≤0.05). Diets with PrCa increased the degree of conformation and the area of the Longissimus dorsi, and they decreased the degree of fatness, the back and perirenal fat, and the pH of the meat, compared to the control (p≤0.05). Polynomial analysis indicated that the most desirables attributes were obtained in the carcass with 40 g of PrCa. Whilst 35 g of PrCa did not affect the consumption of dry matter nor the live weight of lambs, but their yield and carcass quality attributes improved. © 2018, Colegio de Postgraduados.El propionato de calcio (PrCa) es un precursor gluconeogénico hepático en rumiantes, pero su uso como fuente de energía en el alimento es cuestionado por sus efectos hipofágicos. El objetivo de este estudio fue evaluar la adición de PrCa en dietas con heno de alfalfa (Medicago sativa) y melaza, en el peso vivo, consumo de alimento y características de canal de borregos. El diseño experimental fue completamente al azar, los tratamientos fueron cuatro dietas con 0 (testigo), 30, 35 y 40 g de PrCa por kg de materia seca que se asignaron al azar a 32 corderos (ocho repeticiones por tratamiento) Ramboulliet (peso vivo inicial promedio 28.1±2.1 kg). Los datos se analizaron con un modelo mixto (tratamiento fijo y cordero aleatorio) y las medias se compararon con medias de mínimos cuadrados. El PrCa adicionado a la dieta substituyó al heno de alfalfa. La evaluación duró 42 d. El peso vivo, el consumo de alimento y la conversión alimentaria no fueron diferentes (p>0.05) entre los tratamientos. El rendimiento de la canal fría y caliente fue mayor en los corderos alimentados con 35 g PrCa, respecto a los otros tres tratamientos (p≤0.05). Las dietas con PrCa aumentaron el grado de conformación y el área del Longissimus dorsi, y disminuyeron el grado de engrasamiento, la grasa dorsal y perirrenal, y el pH de la carne, en comparación con el testigo (p≤0.05). El análisis polinomial indicó que los atributos más deseables se obtuvieron en la canal con 40 g de PrCa. Con 35 g de PrCa no se afectó el consumo de materia seca ni el peso vivo de los corderos, pero si mejoró el rendimiento y los atributos de calidad en la canal. © 2018, Colegio de Postgraduados.

publication date

  • 2018-01-01